czwartek, 12 czerwca 2008

JACEK LECH NIE ŻYJE

25 marca 2007

W wieku 59 lat zmarł 25 marca w Katowicach po ciężkiej chorobie Jacek Lech - wokalista zespołu Czerwono-Czarni.
Był przedstawicielem pokolenia, które tworzyło muzykę lat 60.

Jacek Lech (właściwie Leszek Zerhau) urodził się 15 kwietnia 1947 w Bielsku-Białej. Już w czasach szkolnych założył zespół amatorski, w którym śpiewał i grał na skrzypcach, basie i kontrabasie. W 1966 roku zajął pierwsze miejsce w III Ogólnopolskim Konkursie Piosenkarzy i Zespołów Amatorskich w Jeleniej Górze. Tego samego roku estradowy debiut, pod pseudonimem Jacek Lech, miał miejsce w Nowej Hucie. Artysta został solistą zespołu Czerwono-Czarni. Pierwsza piosenka "Bądź dziewczyną moich marzeń" stała się od razu wielkim przebojem. Rok później, na V Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1967 roku otrzymał wyróżnienie za piosenkę "Pozwólcie śpiewać ptakom". Piosenkę tę nagrodzono też na I Międzynarodowym Festiwalu w Soczi.
Z zespołem Czerwono-Czarni wziął udział m.in. we wspólnym koncercie z The Rolling Stones oraz w wystawieniu mszy beatowej "Pan przyjacielem moim".
Pod koniec 1972 roku rozstał się z zespołem Czerwono-Czarni.
W 1973 założył własny zespół o nazwie Nowa Grupa. Wypadek samochodowy w Zielonej Górze przerwał na rok działalność artystyczną. Jacek Lech powrócił na scenę w roku 1974 z solowym albumem "Bądź szczęśliwa".
"Bądź dziewczyną z moich marzeń", "20 lat a może mniej", "Czereśnie-wiśnie", "Warszawa jest smutna bez ciebie", „Mężczyzna nigdy nie płacze”, „Gdzie szumiące topole” - to największe przeboje Artysty, który był niezwykle popularny w okresie big beatu.
Wielokrotnie występował na polskich festiwalach, m.in. na KFPP w Opolu i Festiwalu Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu, gdzie w 1983 otrzymał honorowy Złoty Pierścień, a w 1986 Srebrny Pierścień. Koncertował również za granicą, m.in. w dawnej Jugosławii, na Węgrzech oraz w ośrodkach polonijnych USA i Kanady.
Po zakończeniu kariery scenicznej Jacek Lech założył agencję artystyczną poświęcając swój czas młodym wykonawcom.

Dyskografia:

  • 1970– Bądź dziewczyną z moich marzeń
  • 1974 – Bądź szczęśliwa
  • 1977 – Latawce porwał wiatr
  • 1998 – Kolędy
  • 1994 - The Best of Jacek Lech
  • 2006 – Gwiazdozbiór muzyki rozrywkowej/Od piosenki do piosenki

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza