środa, 11 czerwca 2008

POŻEGNALIŚMY TADEUSZA NALEPĘ

4. marca 2007 r. zmarł Tadeusz Nalepa - gitarzysta i wokalista, ojciec polskiego bluesa.



Tadeusz Nalepa debiutował w 1963 roku na II Festiwalu Młodych Talentów w Szczecinie. W 1965 roku razem z Mirą Kubasińską założył grupę Blackout. Od tego czasu datuje się długoletnia współpraca z rzeszowskim poetą Bogdanem Loeblem. Zespół istniał do końca roku 1967.

W 1968 roku, za namową Franciszka Walickiego, Tadeusz Nalepa utworzył grupę Breakout. W podstawowym składzie grupy znaleźli się: Tadeusz Nalepa (g, voc), Mira Kubasińska (voc), Krzysztof Dłutowski (p, org), Janusz Zieliński (bg) i Józef Hajdasz (dr). Pierwsza płyta grupy - "Na drugim brzegu tęczy", nagrana z towarzyszeniem muzyka jazzowego Włodzimierza Nahornego, ukazała się w 1969 roku. Zespół istniał 13 lat. Jego skład zmieniał się wielokrotnie. Grali w nim m.in. : Józef Skrzek, Dariusz Kozakiewicz, Jan Borysewicz, Tadeusz Trzciński, Jerzy Goleniowski, Winicjusz Chróst, Bogdan Lewandowski, Zbigniew Wypych, Wojciech Morawski, Marek Surzyn, Andrzej Tylec. Breakout nagrał 10 albumów, wśród których znalazły się kultowe: "Blues ", "Karate" i "Kamienie".

Po zawieszeniu działalności Breakout’u w 1981 roku, Nalepa występował i nagrywał pod własnym nazwiskiem. Towarzyszyli mu najwybitniejsi polscy muzycy.

W 1986 roku Tadeusz Nalepa reaktywował Breakout na specjalny koncert Old Rock Meeting, a jesienią wystąpił z Tomaszem Szukalskim w pierwszej części koncertu B.B.Kinga w Sali Kongresowej. W tym samym roku pismo "Jazz Forum" przyznało mu tytuł najlepszego: muzyka, kompozytora, gitarzysty. W 1987 roku nawiązał współpracę z zespołem Dżem, z którym nagrał płytę „Numero Uno”.

W 1988, po licznych występach w kraju i za granicą, Nalepa wydał podwójny album „To mój blues”, zawierający nagrania z lat 1982-1988.

Od roku 1993 roku artysta występował i nagrywał z grupą, w której towarzyszyli mu między innymi syn Piotr i żona Grażyna Dramowicz. Z formacją Nalepa-Breakout nagrał płytę „Jesteś w piekle”.
W 1993 roku został laureatem nagrody im. Marii Jurkowskiej, przyznawanej przez Program III Polskiego Radia.

Tadeusz Nalepa nagrał 26 płyt, większość z nich uzyskała status Złotej Płyty.

W 2003 roku Akademia Fonograficzna przyznała najwybitniejszemu bluesmanowi statuetkę Złotego Fryderyka. W tym samym roku Tadeusz Nalepa został uhonorowany przez Prezydenta RP Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Dyskografia:

z Blackout:

1967 „Blackout”

z Breakout:

1969 ''Na drugim brzegu tęczy''
1970 ''70a''
1971 ''Blues''
1972 ''Mira''
1972 ''Karate''
1973 ''Ogień''
1974 ''Kamienie''
1976 ''NOL''
1979 ''ZOL''
1979 ''Żagiel Ziemi''

pozostałe:

1985 ''Tadeusz Nalepa''
1985 ''Tadeusz Nalepa promotion After Blues''
1986 ''Live 1986''
1987 ''Sen szaleńca''
1987 ''Numero Uno'' (Tadeusz Nalepa + Dżem)
1991 ''To mój blues” vol.1, vol.2
1991 ''Absolutnie''
1993 ''Jesteś w piekle'' (Nalepa Breakout)
1994 ''Pożegnalny cyrk'' (Tadeusz Nalepa i Izabela Trojanowska)
1995 ''Najstarszy zawód świata''
1996 ''Flamenco i blues''
1999 ''Zerwany film''
2001 ''Dbaj o miłość'' (kompilacja)
2002 ''Sumienie''
2006 ''60 urodziny'' (koncert, DVD/CD)
2006 ''1982-2002'' (box 13 CD, wszystkie płyty od ''Live 1986'' do ''Sumienie'' oraz ''Poznań - Giełda Live'' i ''Muzyka do filmu "Śmierć dziecioroba".

Modlitwa
T. Nalepa - B. Loebl

Wysłuchaj mojej pieśni Panie,
do Ciebie wznoszę dzisiaj głos.
Ty jesteś wszędzie, wszystkim jesteś Ty,
lecz kamieniem nie bądź mi.

Do Ciebie pieśnią wołam Panie,
bo ponoć wszystko możesz dać,
więc błagam daj mi szansę jeszcze raz,
daj mi ją ostatni raz.

Wystarczy abyś skinął ręką,
wystarczy jedna Twoja myśl,
a zacznę życie swoje jeszcze raz,
więc o boski błagam gest.

Do Ciebie pieśń tę wznoszę Panie,
czy słyszysz mój błagalny głos?
Raz jeszcze daj mi od początku iść,
daj mi życie jeszcze raz.

Już nie zmarnuję ani chwili,
bo dni straconych gorycz znam,
więc błagam daj mi szansę jeszcze raz,
daj mi ją ostatni raz.

A jeśli życia dać nie możesz,
to spraw bym przeżył jeszcze raz
tę miłość, która już wygasła w nas,
spraw bym ją przeżył jeszcze raz.

Do Ciebie pieśnią wołam Panie,
do Ciebie wznoszę dzisiaj głos.
Ty chlebem, ptakiem, słońcem możesz być,
więc kamieniem nie bądź mi.

(z albumu „Kamienie” 1974)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza